2023-2024

ПРОЛЕТНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА УЧЕНИЦИ ОТ V ДО VII КЛАС В ГР. СОФИЯ

Пролетното математическо състезание за ученици от V до VII клас през учебната 2023/2024 г. ще се проведе от 29 до 31 март 2024 г. в гр. София.

РЕЗУЛТАТИ от проведени събеседвания събеседвания с кандидати за позицията „Училищен психолог“ (по програма) на 23.02.2024 г.

За позиция „Училищен психолог“ (по програма) 

На 21 и 22 февруари се проведе училищният кръг на Spelling Bee 2024

На 21. и 22.02.2024 в 119 СУ се проведоха училищните кръгове на четиринадесетото издание на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee и Spelling bee junior.  Николай Йорданов от 4а кл е училищният шампион в състезанието Spelling Bee JUNIOR 2024 , а Георги Русанов от 6д е училищният шампион в състезанието Spelling Bee  2024. 

 На вторите места, след оспорвана битка, останаха Виктор Тачев от 3г-Spelling Bee JUNIOR и Александър Аспарухов от 5в-  Spelling Bee 

 

 Всички победители ще продължат участието си в регионалните квалификации на състезанието Spelling Bee JUNIOR и  Spelling Bee , които ще се проведат през м.март, 2024 г.

Бинарен урок на тема "Използване на ГИС (географски информационни системи) в обучението по история"

На 21/02/2024 се проведе бинарен урок по история и география в 10 а клас, на тема "Използване на ГИС (географски информационни системи) инструменти в обучението по история". Учениците интегрираха съвременни ГИС технологии и  представиха градовете в България в исторически контекст, като визуализираха техните промени през времето и важните исторически събития, които са ги засегнали. Този подход не само ги запозна с пространственото представяне на информация, но и ги накара да се замислят за връзката между природните особености,  миналото и сегашното състояние на Българските градове. Учителите (г-жа Албена Недялкова и г-жа Петя Минчева) ефективно управляваха урока, като обогатяваха с интересни факти и стимулираха дискусията сред учениците. Използването на ГИС технологии добави интерактивност и визуална привлекателност към учебния процес, като направи темата по-достъпна и увлекателна за учениците и показа нови възможности за обогатяване на учебния процес чрез интеграция на съвременни технологии.

Посещение в Националния военноисторическия музей

Във връзка с предстоящото отбелязване  гибелта на Апостола на българската свобода две групи ученици от 5.б и 5.г клас посетиха в два дни Националния военноисторически музей. Водени от г-жа Цветанка Русинова- учител по история, взеха участие в образователната програма , посветена на тайната организация на Васил Левски.

Програмата е организирана в три модула- представяне на тайната организация, обиколка на музея и разглеждане на личните вещи на Левски и занимание за дешифриране  на писмо на тайната организация с различни способи.

Учениците се включиха активно в дискусията, която помогна за осмисляне великото дело на Апостола на базата на архивни документи, новооткрития сред османските архиви в Истанбул. Имаха възможност да се запознаят и с част от останалите експозиции в музея.

Страници